Samtalsstöd vid sorg

Sorgen kan drabba oss plötsligt eller så lever vi nära den så gott som dagligen. Den påverkar vårt liv och gör ont.

Den kan komma plötsligt i form av en närståendes död eller egen/annans olycka eller sjukdom.Den kan vara ständigt närvarande om vi lever i en relation där den/de vi lever tillsammans med lider av t ex missbruk, psykisk/fysisk sjukdom  eller om vi är i en relation där det förekommer psykisk eller fysisk misshandel.

När dessa situationer inträffar upplever vi en massa tankar, känslor och fysiska förändringar. Vi blir förtvivlade och vet inte hur vi ska kunna gå vidare i livet efter det vi har varit med om eller fortfarande upplever.

Sorgen skapar också en massa frågor: Kommer jag alltid att känna så här? Kommer jag alltid att må så här dåligt?

Reaktioner vid sorg

Vi kan känna oss förlamade av sorgen, vi gråter hela tiden och sorgen upptar våra tankar och påverkar hela vår vardag. Vi kan känna skuld, längtan, oro och en rädsla hur framtiden kommer bli. Alla dessa tankar och känslor gör oss utmattade.

Vi får koncentrationssvårigheter eftersom våra tankar är på annat håll hela tiden

Vi får påverkan på våra matvanor genom att vi äter för lite eller för mycket.

Vi får påverkan på våra sömnvanor. Vi kan sova väldigt mycket eller så somnar vi en kort stund, vaknar igen och har svårt att somna om.

Vi får humörsvängningar. Våra tankar går fram och tillbaka och våra känslor följer med i samma takt.

Under dessa olika svängningar kan vårt humör skifta väldigt mycket. Vissa stunder kan vi känna oss lugna och uppleva en känsla av att ha återfått en form av kontroll. För att i nästa stund bli förtvivlade och känna oss maktlösa.

Det kan vara skrämmande och vi kan känna oss ensamma. Vi kan uppleva att vår omgivning inte förstår oss och bli frustrerade över hur lite andra personer kan sätta sig in i det vi upplever.

Att dela med sig av sina tankar och sin smärta kan vara en del på väg mot läkning. Det är inget fel på den som sörjer. Sorgen är naturlig men den gör så ont.

Under de många år jag mött människor i sorg har jag hållit en stor dröm levande.

Eftersom jag vet hur läkande vår natur är så har jag velat kunna erbjuda mina möten utomhus. Nu har jag genom samarbete med Garden Aquatica möjlighet att erbjuda samtal utomhus i en vacker trädgårdsmiljö eller inomhus i ett växthus.

Vi träffas 45 minuter varje gång och det vanligaste är att mötena sker en gång i veckan under en tidsbegränsad period.

Kontakta mig för ett inledande kostnadsfritt samtal.